Kylmät ja Kuumat puheenaiheet. Asiaa sieltä ja täältä.

Kuolemattomia sanoja - Voiko niistä ottaa oppia?

Historian sivuja selaillessa on maailma nähnyt ties monenmoista johtajaa ja vallanpitäjää, arvostelijaa ja filosofia, mutta voiko entisaikojen suur-ihmisten sanoista oppia jotain? 

Tässä niistä muutamia: 

"Tapa yksi, niin olet murhaaja, tapa miljoona, niin olet valloittaja, tapa kaikki, niin olet Jumala."

Näin kirjoitti ranskalainen biologi Jean Rostand vuonna 1939. Hän viittasi Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin avoimeen halveksuntaan ihmiselämää kohtaan, jota Eurooppa pääsi todistamaan seuraavinan vuosina.

"Kaikki sotapropaganda, kaikki huudot, valheet ja viha ovat väistämättä peräisin niiltä, jotka eivät itse taistele."

Näin totesi brittikirjailija George Orwel, kun hän oli menettänyt harhakuvitelmansa poliittisista johtajista osallistuttuaan taisteluun fasisteja vastaan Espanjan sisällissodan aikana (1938-39).

"Vapauden salaisuus piilee ihmisten sivistämisessä, kun taas itsevaltiuden salaisuus piilee sinä, että heidät pidetään tietämättöminä."

Maximilien Robespierreä kiinnostivat valistusajan suuret filosofit. Vuonna 1789 hänestä tuli yksi Ranskan vallankumouksen johtajista. Robespierre ei kuitenkaan itse aina toiminut omien vapausihanteidensa mukaisesti. Syyskuussa 1793 hänestä tuli terrorihallinnon johtaja. Hallinto rajoitti vallankumouksen nimissä ranskalaisten oikeuksia, ja sen aikana surmattiin ainakin 50 000 ihmistä. Verinen kausi päättyi vasta 28. heinäkuuta 1794, kun Robespierre itse teloitettiin, koska hän oli muuttunut vapauden puolustajasta ajan pahimmaksi tyranniksi.

"Sodassa ensimmäinen uhri on totuus."

Sanonta on peräisin kreikkalaiselta runoilijalta Aiskhylokselta (526–456 eaa.). Hän osallistui useisiin sotiin. Viimeiseksi hän taisteli Salamiin taistelussa vuonna 480 eaa., jolloin persialaiset menettivät otteensa Kreikasta.

Taistelu innoitti Aiskhylosta kirjoittamaan Persialaiset-näytelmän, joka herätti suurta kiinnostusta, koska se voitiin tulkita myötätunnon osoitukseksi persialaisia vihollisia kohtaan.

"Ellei nuorena ole radikaali, ei ole sydäntä, ellei vanhana ole konservatiivi, ei ole järkeä." - Winston Churchill

 

"Jokainen meistä on liberaali niin kauan kunnes on saavuttanut oikeutensa, sen jälkeen heistä muuttuu konservatiiveja, jotka eivät jaa saavutettuja oikeuksiaan kenekään kanssa."  - Tuntematon.

 

Niin, että voiko näistä oppia jotain, vai ovat sanat vain kylmiä mustia läikkiä vasten valkoista pohjaa, joka ei herätä sisimmässään mitään?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toki voi oppia..tosin eri aikakausilla ollut eri jutut ja me sovitamme nyt niitä sitten tähän aikakauteen. Kuolematonta tai ei..

Silti tahtoisin kysyä,että miksi lähteä niin kovin kauas hakemaan?

Lainaan tähän Yrjö Kallista:

"Yksinkertaista ja luonnollista on ystävyys, avuliaisuus, oma ja yhteinen huolenpito asioista ilman kilpailua, ilman etuilua, ilman taistelua.

- Vaikeata on tajuta tämä ympäristössä, joka rakentuu kilpailusta, etuilusta ja taistelusta.

Yksinkertaista ja luonnollista on myötäelää jokainen kohdalle tuleva ihminen, tuntea hänen ilonsa ja surunsa omina iloina ja suruina.

- Vaikeata on todellistaa nämä tunnot käytännöksi maailmassa, joka on eturyhmien, mielipiteiden, puolueiden, uskontojen ja kansallisuuksien pirstoma, juopia, rajoja ja vastakohtia täynnä.

Yksinkertaista ja luonnollista on ahkeroida ja suorittaa sitä, mikä on tarpeellista, elämänmyönteistä.

- Vaikeata on kaikki siellä, missä aherruskin on alistettu kilpailun, etuilun, keinottelun ja taistelun välivaiheeksi.

Rehellisyys on yksinkertaista; valehteleminen monimutkaista.

Molemminpuolinen avuliaisuus on helppoa; molemminpuolinen pyrkimys etuilla toisten kustannuksella, pelata, pettää ja voittaa on näännyttävän vaikeata."

Ja tuolta koko liuta lisää sanoja tietyssä järjestyksessä http://www.teosofia.net/muut/kallinen-ajatuksia.ht...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Mitä tarkoitata kaukaisella hakemisella, ottaen huomioon, että Kallinen on itse elänyt samoihin aikoihin kolmen tekstissä mainitsemani historiallaisen henkilön kanssa?

Ja Yrjö Kallinen ei kuulu siihen repertuaariin, mitä itse luen, joten varmaan ihan siitä syystä johtuu, ettei hän kuulu tuohon listaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sanojen sisältö on tarkoittanut eri asioita. Ei tietenkään kaikki ja kyllä..sama koskee luonnollisesti Kallistakin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ihan hyvä, että käytit Churchillia tässä. Hänen mukaansa on nimetty ilmiö, jossa lainaukset päätyvät ihan muiden ihmisten nimiin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Churchillian_Drift

Churchill ei sanonut noin.
https://www.winstonchurchill.org/resources/quotes/...

Aiskhylos ei sanonut noin.
https://en.wikiquote.org/wiki/Aeschylus#Misattributed

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Suomen pääministeri Cajander muutama kuukausi ennen Neuvostoliiton hyökkäystä 1939. Cajander ilmoitti tyytyväisyytensä sen johdosta, että Suomen puolustuslaitoksen hankintamenoja on siirretty seuraaville vuosille. Sotaharjoituksen päättäjäispuheessa Cajander lausui: "Mitä silloin olisimme hankkineet, esimerkiksi lentokoneita, ilmatorjuntavälineitä ynnä muuta, olisivat jo nyt suurelta osalta vanhentuneita, ehkäpä romutettaviakin..."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706022200180641...

Toimituksen poiminnat