Kylmät ja Kuumat puheenaiheet. Asiaa sieltä ja täältä.

Päivi Räsänen = Oliver Cromwell

Välillä minusta yksinkertaisesti tuntuu, että Päivi Räsänen on uudelleen syntynyt Oliver Cromwell, jos joku ei tiedä henkilöstä mitään, niin hän oli puritaani ja "hallitsi" Englantia kuolemaansa 1653 asti. 

Jos joku ei tiedä puritaaneista mitään, niin suurin osa eurooppalaisista puritaaneista lähti pakoon Amerikkaan uskonvainoja, heitä kun ei suvaittu protestanttisessa ja katolilaisessa Euroopassa. Puritaanit olivat myös hyvin pidättäytyväisiä ja heillä oli suuri halu kieltää kaikki. Oliver Cromwell suorastaan nautti asioiden kieltämisestä muilta: 

Oliver Cromwell kielsi hallintoaikanaan mm. sellaisia synnillisiä asioita kuin:

Retkeily, leikki ja nauru, lapsille liian lämmin ilmakin oli synnillistä, tanssiminen, laulaminen ja soittaminen, kirkko hymnit oli myös kielletty. Julkiset hellyyden osoitukset tiesivät sakkoa, lämpimän ruoan tarjoulu sunnuntaisin, Halloween, Bubit. 

Puritaanit valvoivat toistensa tekemisiä tarkasti ja hanakimmat puritaanipapit tekivät ihmisten kotiin yllätyskäyntejä valvoen Uskonnollisenpoliisin roolissa, että kieltoja noudatettiin.

Cromwellin aikana määriteltiin synniksi myös: teatterissa käynti, rakkauskirjeiden kirjoitus, kovankauluksen pitäminen ja sunnuntaisin kaikki muu oli syntistä ja kiellettyä paitsi kirkossa käynti, kuten kukkien kastelu, parran ajaminen, kyläily ja hymyileminen.

Myös maukkaan ruoan syönti kiellettiin, sillä aistilliset himot veivät kauemmas Jumalasta.

Suurin osa urheilulajeista kiellettiin, sunnuntaisin jalkapalloa pelaavat pojat voitiin ruoskia julkisesti. Julkisesta kiroilusta sai sakkoja ja useammin rikkomuksen tehnyt päätyi vankilaan.

Tytöiltä ja naisilta kielleettiin meikkaus, liian värikkäät vaatteet kiellettiin molemmilta sukupuolilta, Joulun juhlinta kiellettiin liiallisena hillittömyytenä, perinteiset joulukoristeet kiellettiin myös.

Voisi siis kuvitella, että Oliver Cromwell olisi ollut toiminut tiennäyttäjänä muille puritaaneille, mutta Oliver itse rakasti juomista, metsästämistä ja musiikin kuuntelua, hän myös järjesti tyttärensä hääjuhliin kokonaisen esiityjäkavalkaadin, mikä muilta oli ankarasti kielletty sakon uhalla...

Loppuun vielä ilosanoma Räsäsen ilmoittamasta kansalaistottelemattomuudesta

Heinäkuussa 2013 Räsänen puhui kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä ja kehotti ihmisiä seuraamaan Raamattua, vaikka se olisi ristiriidassa lain kanssa. Sisäministerinä tuolloin toimineen Räsäsen lausunto aiheutti runsaasti keskustelua ja johti kirkosta eroamisiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tähän kun vielä lisätään muutama muu, jotka vaikuttavat myös tällä foorumilla...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joulunvieton kieltäminen ei lopulta onnistunut moninakaan vuosina kansan kapinoidessa avoimesti pähkähullua säännöstä vastaan.

Tiukkapipoiset puritaanit olivat hartaita protestantteja, eivätkä suinkaan katolisia, jotka myös olivat omanlaisiansa keskiajalla.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Tekstissä en kyllä väitä kertaakaan, että puritaanit olisivat katolilaisia(kaan.)

Puritaanit itse tekivät protestantteihin selvän pesäeron, eivätkä mieltäneet itseään enää samanlaisiksi löyhä moraalisiksi protestanteiksi, etenkään sen jälkeen kun Cromwellin poika luopui kansanjohtajuus leikistä ja Kaarle II nousi kuninkaallisena valtaan.

Kyllähän sen terve järkikin sanoo, että kun koko ajan kielletään ja säännöstellään sellaisia asioita, joihin on ihan järjellä ajateltavissa itsemääräämisoikeus, niin kyllä kansa siinä kapinoi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Protestantteja olivat, kaikesta huolimatta. Protestanteista löytyy myös useita muita ryhmiä, jotka olivat ( ovat ) perustaneet uskonsa erikoisuuden ja laadun sääntelyyn ja rangaistuksiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Heinäkuussa 2013 Räsänen puhui kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä ja kehotti ihmisiä seuraamaan Raamattua, vaikka se olisi ristiriidassa lain kanssa."

Räsänen on oikeassa. Myös Olaus Petrin 1500-luvulla kirjoittama tuomarin ohje, mihin Ruotsin ja Suomen oikeuskäytäntö perustuu, tukee Räsästä.

Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Eli muslimilla on täysi oikeus seurata Koraania, vaikka se olisi ristiriidassa Suomalaisen maallisen lain kanssa?

Vai tullaanko tässä johonkin sellaiseen "minun oikeus, ei ole sinun oikeus" asetelmaan...?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ihmisellä on omatunto ja järki, ja niiden käyttö menee lain edelle. Tästä syystä henkilöitä voidaan tuomita rikoksista ihmisyyttä vastaan vaikka kyseinen teko olisi ollut tapahtumapaikalla maan lainsäädännön mukainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset