Kylmät ja Kuumat puheenaiheet. Asiaa sieltä ja täältä.

Valtionvarat ulkomailla?

Miksi Suomessa ei ole omaa valtion omistamaa kaivosyhtymää? Tuntuu hullulta, että Suomi, joka pienenä maana, kärsii jonkinlaisesta kroonisesta lamasta, kun koko ajan ollaan leikkauksien alla, myy kaivosoikeuksia ja omia luonnonrikkauksiaan ulkomaisille kaivosyhtiöille pilkkahintaan. 

Onko oma valtiollisen kaivosyhtiön perustaminen tai sen toimintakuntoon saattaminen niin vaikeaa, että Suomesta louhittu kulta, jalokivet ja muut mineraalit kannattaa heti kättelyssä luovuttaa ulkomaiden haltuun. 

Afrikassa oli joskus hirveä sota ns. Veritimanteista, siitä ei ole Suomessa pelkoa, että meitä tultaisiin ulkomailta asti aseiden kanssa alistamaan ja pakottamaan kaivamaan timantit esiin Kuusamossa suoraan ulkomaan vallalle, kun me täällä todennäköisesti myymme itse ne halvalla.

Suomenkuvalehti uutisoi muutama vuosi sitten, kuinka Ahtisaaren presidenttikautena Suomi myi kanadalaiselle kaivosyhtiölle kultakaivosluvat pilkkahintaan, kaivos on vieläkin toiminnassa ja sieltä edelleen kaivetaan kultaa - Kanada kiittää - mutta mitäs kertaluontoisesta ostoksesta jäi Suomelle käteen? 

Valtiollinen kaivostoiminta voisi olla myös ratkaisu työttömyyden karsintaan, jos valtio kouluttaisi väkeä omaa kaivostoimintaa varten. Mutta taitaa se sellainen mennä liian vaikeaksi, kun palkkaakin pitäisi sitten maksaa siitä ja onhan se työttömien kouluttaminen kallista. 

Helpointa on siis jatkaa samaan malliin, että omat luonnon- ja mineraalivarat myydään halvalla ulkomaille ja otetaan sitten itse ulkomailta valtionlainaa ja leikataan oman maan budjettia koko ajan, koska eihän näin pienen valtion tarvitse olla omavarainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei tilanne nyt aivan noin synkkä ole. Esimerkiksi Outokumpu omistaa Kemin kaivoksen, joka on ainoa kromikaivos EU:n alueella. Se on myös Suomen suurin maanalainen kaivos 2,7 miljoonan malmitonnin vuosituotantokapasiteetillaan ja osa Outokummun omistamaa integroitua ferrokromin ja ruostumattoman teräksen valmistusketjua Kemi-Tornion alueella. Kemin kaivoksella käy päivittäin töissä noin 550 henkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset