Kylmät ja Kuumat puheenaiheet. Asiaa sieltä ja täältä.

Ihmiskunnan kohtalo?!

https://www.youtube.com/watch?v=AHKI7x7O320

Hyönteiset kaikkialla maailmassa ovat kohtaamassa massasukupuuton. 2,5% vuosittain katoaa kokonaan, mikä on hälyttävä uutinen ekosysteemille, mutta myös ihmisille, jos siis löytyy joku joka ymmärtää asian vakavuuden.

10 vuoden päästä on neljännes vähemmän, 50 vuoden päästä on jäljellä puolet ja 100 vuoden päästä ei enää yhtään. 

Mutta mikä tässä on onglema? Emme tykkää hyttysistä, tai hämähäkeistä tai että hyönteiet levittää sairauksia. Aatelkaa, Lapin matkailu elpyy kun ei oo hyttyset kiusaamassa kesäisin.

Kuka kaipaa pölytystä?! Kyllä ne hedelmät kaupanhyllyistä on tähänkin asti löytyneet. 

Itse veikkaan että jos seuraavan 100 vuoden aikana ihmiskunta onnistuu tappaan sukupuuttoon hyönteiset, niin ehkä vielä 50 vuotta sen jälkeen ihmiskunta pystyy elämään, mutta eipä sen jälkeen kovinkaan kauaa.

Onneksi meistä päästään eroon ihan oman toimintamme kautta. Ei tarvi ootella mitään kosmista törmäystä, kun oma tyhmyys tappaa meidät. 

 

Tämä ei tietenkään ole ongelma (tällä kun ei rikastu, niin kukaan ei näe oikein syytä puuttua asiaan.) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kyseinen tutkimus hyönteisistä oli pahasti pielessä, että tota noin... - https://www.hs.fi/tiede/art-2000006000420.html?ref...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

”Jos hyönteiset häviävät, ihmisellä menee tosi huonosti. Ne pölyttävät, lahottavat, hajottavat ja siirtävät ravintoa ravintoketjussa. Hyönteisten merkitys on paljon suurempi kuin luullaan”, Heliövaara sanoo."
--------------------------------------------
Totta kai toimittajat vetävät mutkia suoraksi, että saavat myyvät otsikot, mutta sinun mielestäsi aihe ei ole vakava tai ongelmallinen, koska joku toimittaja on vedellyt mutkia suoraksi?
Eli mitään hätää ei siis ole?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Tuosta julkaistusta tutkimuksesta ei voi vetää sitä johtopäätöstä että _kaikki_ hyönteiset olisivat kuolemassa sukupuuttoon, se kun koski vain jo väheneviä hyönteispopulaatioita. https://suomenluonto.fi/maailman-hyonteiset-eivat-...

Toisaalta jos Euroopasta katoaa 40% hyönteisbiomassasta ja lajeja kuolee sukupuuttoon seuraavan 100 vuoden aikana, on sekin hälyttävä uutinen. Nyt tästä on uutisoitu aikalailla eri tavalla kuin mitä alkuperäisessä tutkimuksessa sanottiin. Ei mitään uutta sinänsä toimittajilta, joilla ei ole tieteellistä taustaa tai kykyä arvioida tai edes lukea tutkimustuloksia. Tämä on sääli, koska monet saavat tiedeuutisensa median kautta ja harva lukee alkuperäisiä tutkimuksia. Siksi varmaan monella on myös vääristyneitä käsityksiä ilmastonmuutoksesta ja monesta muusta aiheesta, koska ollaan vain toimittajien tiedon varassa.

Mutta hyönteispopulaatioiden väheneminen on oikeasti vakava asia ja meille tärkeimpien lajien kohdalla tätä kehitystä on seurattu tarkasti. Erityisesti pölyttäjät, pääosin mehiläiset ja perhoset, ovat ihmislajin kannalta elintärkeitä lajeja, koska ilman niitä ruoantuotanto ei olisi mahdollista niin kuin nyt ja jenkeissäkin tuon mehiläisten tekemän työn arvo mitataan miljardeissa. Lajien sukupuutto tietysti johtaa myös biodiversiteetin köyhtymiseen, millä voi olla vakavat seuraukset. Hyttysetkin ovat tärkeä osa ravintoketjua esim. linnuille, joten niiden katoaminen johtaisi myös näiden lintupopulaatioiden heikompaan menestykseen tai jopa katoamiseen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Juurikin näin. YLE referoi tutkimusta väärin, ja sitten kun korjasi sen, änkyrät Puheenvuorossa ja varmasti muuallakin vetivät johtopäätöksen, että mitään ongelmaa ei ole.

Todellisuudessa iso kuva, meneillään oleva sukupuuttoaalto jossa hyönteisetkin ovat osallisena, ei ole muuttunut miksikään.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Änkyrät"..kiitos Kalevi ilmaisun aiheuttamasta LOL-reaktiosta..aidosti.

(Look who`s talking...)

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Rehellisesti sanottuna asiassa on jotain runollista, jos ihmiskunta aiheuttaa omalla toiminnallaan vääjäämättä oman tuhonsa.

Itse en ole Ylen uutista lukenut, ja tuon uutisen bongasin USAlaisesta uutiskanavasta, mutta koska toimittajan tehtävä on saada lehti myytyä otsikoinnilla ja mainostilaa klikkauksilla, niin totta kai tarvitaan shokeeraava uutisointi.
Mutta koska tutkimusta on vääristelty moni on siis sitä mieltä, ettei ongelmaa ole olemassa?!
Olen tavallaan kade tuollaiselle ajattelulle, kunpa itsekin pystyisin sellaiseen aivotoimintaan...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Taitaa myös yle lisätä ihan tarkoituksella pikku valheita uutisointiinsa koska se tekee sitä ihan jatkuvasti. Joku kuitenkin sen valheen ottaa todesta joka taitaa olla se tarkoituskin.

Toimituksen poiminnat